Vlakbij de Wibautstraat in Amsterdam staan 120 woningen in een bijzondere bouwstijl: de nuchtere en efficiënte Airey-stijl uit de jaren 50. Om dit bijna vergeten bouwsysteem te eren én het wooncomfort te verbeteren, moderniseerde Rutges Vernieuwt de woningen met veel oog voor historisch detail.
Airey werd in de wederopbouwjaren vaak in Nederland toegepast, onder andere door architect Henry Timo Zwiers. De woningen die hij aan de Platanenweg en Olmenweg ontwierp, zijn nu monumentale panden met een beschermde status. Maar helaas ook panden die bouwtechnisch gedateerd zijn, en waarin huurders last hadden van tocht, vocht en kou.
Daarom vroeg Stadgenoot of we de panden konden verduurzamen. Logistiek nog niet zo makkelijk, want Airey-woningen hebben geen spouwmuren. Alle gevels (behalve de kopgevels) moesten we dus van binnenuit isoleren. Verder plaatsten we op de daken een flink aantal zonnepanelen. Dankzij deze ingrepen hebben de woningen nu energielabel A+, wat voor monumentale panden uitzonderlijk is.
Omdat bij eerdere renovaties veel originele details verloren waren gegaan, deden we veel moeite om die te herstellen. Zo gaven we de hekken voor de ingangen weer een gouden bolletje, maakten we steenstrips na in passende kleuren en vervingen we de brede kunststof kozijnen door een smallere variant. Ook schilderden we het hele complex in de originele kleuren: rood, wit, geel en blauw. Op die manier zijn de woningen in oude luister hersteld en weer herkenbaar als échte Airey’s.
De woningen werden gemoderniseerd door Rutges Vernieuwt met veel oog voor historisch detail. Dankzij de ingrepen hebben ze nu energielabel A+, wat voor monumentale panden uitzonderlijk is.
“Rutges is een bedrijf dat vertrouwen uitstraalt. Rutges doet wat het beloofd, daar kun je vanuit gaan. Ook als iets niet kan, zijn ze daar eerlijk in. Ze ontzorgen écht de opdrachtgever.”