Verder kijken dan je neus lang is

De Vicuslaan krult zich elegant om de zuidelijke uitloper van het Maximapark, het grootste park van Utrecht. In 2009 bouwde GroenWest hier 2 hoge appartementencomplexen, die inmiddels voor de eerste keer toe waren aan onderhoud. GroenWest vroeg ons wat het meest voordelig zou zijn: de gebouwen elke 7 jaar onderhouden (zoals gebruikelijk is) of elke 10 jaar.

Normaal gesproken zou je zeggen: eens per 10 jaar. Maar dat bleek in dit geval net even anders
te liggen. Want na zorgvuldige berekeningen door onze calculatoren, over een totale exploitatietermijn van 40 jaar, bleek een onderhoudscyclus van 7 jaar voordeliger.

“Dit had vooral te maken met het sauzen van de betonnen onderdelen”, legt accountmanager Michel de Beurs uit. “Bij een onderhoudscyclus van 7 jaar sla je dat sauzen één cyclus over: je behandelt het beton eens in de 14 jaar. Maar als je datzelfde zou doen bij een cyclus van 10 jaar, wordt het beton slechts eens in de 20 jaar behandeld. Dus zou je er apart voor moeten terugkomen. En dat was bij deze hoge gebouwen geen verstandige keuze, vanwege de hoge kosten voor de steigers.”

Drie scenario’s met een verrassende uitkomst!

Uiteindelijk beschreven we voor GroenWest 3 volledige scenario’s. In het 7-jarige scenario bleken de risico’s het kleinst en de onderhoudskosten per woning per jaar laagst. Dit toont aan dat een langere onderhoudscyclus niet altijd goedkoper is als je kijkt naar de totale kosten over een langere periode. Een mooi voorbeeld van verder kijken dan je neus lang is. 

  • Project Vicuslaan
  • Locatie De Meern
  • Opdrachtgever GroenWest
  • Uitvoering 2018
  • Aanneemsom € 116.000
  • Typisch Rutges
    • Frisse kijk op onderhoud
    • Voor elk gebouw het beste plan
Het vermelden waard:

Opdrachtgever aan het woord

Een vooruitziende blik

“Gezamenlijke belangen en een vooruitziende blik maken het managen van risico’s eenvoudiger. Dit houdt de onderhoudlast laag en de kwaliteit beheersbaar.” 

Harold Mertens,
procesleider GroenWest. 
Meer weten over ‘verder kijken dan je neus lang is’?

Bel of e-mail Michel de Beurs

030 – 890 64 03mdebeurs@rutges.nl