De evolutie naar een multidisciplinair vastgoed bedrijf

125 jaar hart voor de zaak

Ga mee op reis

Ons 125-jarig jubileum!

Graag nemen we je kort mee op onze reis vanuit het verleden, naar het heden en toekomst. Geniet van de anekdotes en aanschouw zelf hoeveel er verandert naarmate de tijd passeert. Ongeacht de hoeveelheid innovaties en vernieuwingen die zijn geweest en nog gaan komen, één ding is gebleven en zal altijd blijven: ons team werkt met hart voor de zaak!

1894 – 1960

De pionier

Ons bedrijf is gestart door Willem Rutges, een ondernemende pionier aan het einde van de 19e eeuw. Zijn personeel woonde bij hem thuis in de kost en verf maakte men zelf van lijnolie en pigmenten. De klantenkring bestond voornamelijk uit boerenbedrijven, zij vormden in die tijd nog een belangrijk hart in de Nederlandse economie. Willem investeerde in vooraanstaande transport middelen: de fietskar en bakfiets.

1894 – 1960

Toekomstgericht ondernemerschap

Willem was altijd op zoek naar “business opportunities”. Toen begin 20e eeuw de eerste auto’s op het toneel verschenen, sleepte hij een contract bij Shell binnen om regionaal nieuwe tankstations te schilderen. Immers, alle logo’s, beeldmerken en bewijzering werden met “de hand gezet”. Van stickers en spuitrobots had men in die tijd nog nooit gehoord. Met de bakfiets, vol gereedschap, een tent en proviant trokken zij er ’s maandags op uit en kwamen na hard werk in de provincie op zaterdag weer thuis.

1894 – 1960

De eerste uitbreiding

Tijdens het schilderen van tankstations in de regio kwam Willem erachter dat veel mensen nog moeite hadden om auto’s goed te besturen. Een rijbewijs was nog niet nodig. Menige paal, boom, greppel en ja, ook tankstations moesten het ontgelden. Het bracht Willem op het idee een autospuiterij te beginnen. Hij had namelijk een duidelijk doel: een bedrijf oprichten voor vier van zijn zonen. Dat lukte hem. Hij runde uiteindelijk twee schildersbedrijven en twee autospuiterijen in Utrecht, Bilthoven en Montfoort.

1894 – 1960

Overleven in de oorlog

Van de eerste Wereldoorlog is helaas weinig bekend. In 1921 registreerde Willem zijn bedrijven bij de Kamer van Koophandel die in dat jaar werd opgericht. De tweede wereldoorlog was een onzekere periode. Mensen deden weinig aan onderhoud. Om te kunnen leven maakte Willem met zijn zonen groene zeep van de lijnolie waarmee ze normaliter verf vervaardigden. De groene zeep ging per bakfiets naar het noorden van het land waar het werd geruild tegen aardappelen, groenten en dichterbij huis tegen fruit.

1960 – 1980

De 2e generatie

Na de tweede wereldoorlog nam zoon Wim het hoofdbedrijf over van zijn vader. Uitgerekend Wim werd aangewezen als opvolger, want dan hoefde het briefpapier met ”W. Rutges” in het briefhoofd niet veranderd te worden. Dat was een aantrekkelijke kostenbesparing in die tijd. In 1956 begon Wim een doe-het-zelf zaak in Montfoort. Je kon er behang, verf, hout, ijzerwaren en allerhande gereedschappen kopen. In tegenstelling tot het ondernemerschap van Willem, was Wim eerder artistiek, een kunstschilder en letterzetter. Zingen deed hij daarbij erg graag. Met een klein gezelschap van 5 tot 6 werknemers runde hij lokaal het bedrijf tot 1972 en bediende hij hoofdzakelijk de lokale middenstand en particulieren.

19802019

De push van de 3e generatie

Toen Marius Rutges in 1972 het bedrijf voortzette besloot hij te groeien door mee te liften op de nieuwbouw hausse die in de jaren ’70 gaande was. In de koudere maanden werden kitkokers op de kachel in de keet verwarmd. Zo kon het tempo van glas zetten en afkitten hoog blijven. De groei lukte en Marius leerde snel dat je in de nieuwbouw aan het einde van de planning stond en er altijd te weinig tijd was om gedegen kwaliteit te leveren. Hij switchte eind jaren ’70 naar onderhoud. Grote bedrijven als Mercedes-Benz, Aldi en Melkunie behoorden tot de klantenkring. Ook grote pensioen vastgoedbeleggers als Delta Lloyd, Amev en het Philips pensioenfonds waren belangrijke klanten.

1980 – 2019

Verbreding dienstenpakket

Begin jaren ’80 werd duidelijk dat het hoge tempo van de na oorlogse wederopbouw leidde tot kwaliteitsproblemen in betonconstructies. Rutges verbreedde voor het eerst haar activiteiten met betonherstel, betonrenovatie en gevelreiniging. Als één van de eerste bedrijven voegde Rutges in 1985 een slogan toe aan haar bedrijfsnaam: “Meer dan schilders alleen”. Dit leidde al snel tot de vraag van klanten of Rutges ook het timmerwerk kon verzorgen. Het Rutges Team leerde in de praktijk snel de kneepjes van het timmervak. Voegwerk, goten en daken werden begin jaren '90 eveneens aan het dienstenpakket toegevoegd. Daaruit volgde in de 2e helft van de jaren ’90 de vraag: Kan Rutges ook binnen in de woningen niet iets betekenen? En zo werd integrale renovatie als dienstverlening geboren.

1980 – 2019

Familie met passie

In 2002 nam Dennis het bedrijf als 4e generatie over van Marius. Tot 2008 werkten zij intensief samen en dat deden zij met veel plezier. Iedere vrijdagavond werd de week geëvalueerd onder het genot van een glas wijn en met de benen omhoog. Met een frisse visie én ervaring van Marius floreerde het bedrijf verder, mede ingegeven door schaalvergroting bij bestaande klanten. Verantwoording voor het ontwerp, het begeleiden van bewoners gedurende het gehele proces en een betrouwbare en voorspelbare exploitatie van het vastgoed werden vaste elementen in de dienstverlening. De lijnen zijn nog steeds kort, de passie van en met het team blijft voelbaar!

Het heden

Van project naar programma

In 2008 verhuisde Rutges Vernieuwt naar de huidige locatie in Utrecht. Het kantoor was toen al gasloos en klimaat neutraal. Bodemwarmte, Warmte-Terug-Win ventilatie en zonnepanelen voorzien in de behoefte voor warmte en koelte. Het water van het dak wordt opgevangen en gebruikt om toiletten te spoelen. Het verduurzamen van gebouwen zit dus al lang in onze genen. In 2013 realiseerde Rutges het grootste binnenstedelijke zonnepark van Utrecht. CO2 neutrale infra-rood verwarming wordt op dit moment getest. Ook de diverse concepten, zoals de badkamer-in-één dag, onderstrepen onze vernieuwingsdrang. Tegelijkertijd blijft Rutges dé specialist voor onderhoud aan gebouwen. Kenmerkend is dat Rutges vrijwel alleen nog programma-matig in plaats van projectmatig samenwerkt met haar klanten. Een win-win situatie!

De toekomst

De springplank naar voren!

Het jubileumjaar 2019 wordt in alle opzichten een bijzonder jaar. Met onze opdrachtgevers en medewerkers vieren we dit heugelijke feit en staan we stil bij de bijzonderheden die we hebben meegemaakt. Maar 2019 is ook het jaar waarin we een nieuwe vestiging openen in Amsterdam. Het is het jaar waarin we starten met een grote digitaliseringsslag op basis van “bron” data. En waarin we slimme exploitatie groeimodellen naar CO2 neutrale woningen doorontwikkelen. Dit lukt alleen maar met al die fantastische mensen die bij ons werken. Zij hebben het bedrijf met hun betrokkenheid tot dit bijzondere punt in de bestaansgeschiedenis gebracht. Kortom, Rutges Vernieuwt is 125 jaar oud, maar zit nog vol energie! Werk jij mee aan onze toekomst?