Voor het eerst kregen wij dit bijzondere project in opdracht via Woningcorporatie Ymere. Dertig portiekwoningen en 76 grondgebonden woningen (deels gedeeld in beneden- en bovenwoningen) te verduurzamen in de wijk Tuinwijck in Amsterdam. Een bijzonder kunstwerk met de mooiste kleuren.
In 1629 wordt het Diemer of Watergraafsmeer drooggelegd. Kort hierna worden ook de landerijen bemalen die tussen deze nieuwe polder en de pas gegraven Singelgracht liggen. Zo ontstaat de Overamstelse Polder. In 1937 hield de Overamstelse Polder officieel op te bestaan. Toen werd het allerlaatste restant opgehoogd voor de aanleg van de woonwijk Tuinwijck. Er volgen mooie plannen voor het nieuwe Tuinwijck. Er zouden 194 ruime boven- en benedenwoningen worden gebouwd. Door de oorlog wordt het plan in 1949 herzien in 30 portiek-etagewoningen en 76 eengezinswoningen. Door de woningnood besluit men de 76 eengezinswoningen voor 10 jaar lang op te delen in 152 boven – en benedenwoningen met slechts twee kamers. In 1980 wordt besloten een deel van de woningen weer samen te voegen. Van de 152 duplex woningen worden er 66 behouden en 86 samengevoegd tot 43 eengezinswoningen.
In het begin waren het saaie rechttoe rechtaan woningen. Tot hier in 2002 de Franse kunstenaar Franck Bragigand de boel op kwam vrolijken. Onder de titel Urban Concern gaf hij de buurt een nieuw aanzicht. Hij besloot de voordeuren en voorgevelpanelen in verschillende kleuren te schilderen. Daarvoor selecteert hij 18 hoofdkleuren waaruit de bewoners mochten kiezen. Elke kleur werd in 4 nuances gebruikt. Zo werd er een palet van maar liefst 72 kleuren samengesteld. Deze manier van werken leverde op dat de bewoners veel sneller de “kunst” zouden waarderen, dan wanneer de kleuren van bovenaf bepaald zouden worden. Toch zou het bijna twee jaar in beslag nemen om het werk uit te voeren; talloze gesprekken met bewoners en met woningbedrijf etc. Gelukkig woonde de kunstenaar om de hoek (één van de Oosterparkstraten). De bewoners waren zo enthousiast dat op hun verzoek later in het jaar ook panelen in de achtergevels en de bergingen van kleur werden voorzien.
Door mensen mee te laten beslissen over kleurkeuzen stel ik me open voor uitzonderingen op de regel. Zo bereik ik mijn doel: dat mensen tevreden zijn
Kunstenaar Franck Bragigand
Het was een mooie uitdaging om alle huizen weer van hun vrolijke kleuren te voorzien. Elk huis heeft panelen in 4 tinten, binnen 1 kleur. Met gemiddeld 5 schilders is deze kleurrijke klus in 1,5 jaar geklaard. Naast het schilderen hebben wij de kozijnen vervangen, spouw geïsoleerd, dak vervangen en na geïsoleerd. Alle woningen zijn voorzien van mechanische ventilatie (CO2 gestuurd).
Alle woningen staan er weer als een kunstwerk bij.