Van schets tot succes

Project: Verduurzaming woonblokken Rembrandtweg
Locatie: Amstelveen
Opdrachtgever: Woningcorporatie Eigen Haard
Type vastgoed: Drie blokken portiekwoningen + twee inpandige winkels
Doelstelling: Energielabel B

Bekend in Amstelveen? Dan ken je waarschijnlijk ook Elswijk; een centraal gelegen buurt die bekendstaat om zijn groen. Drie aanwezige blokken met portiekwoningen vielen door hun weinig florissante energielabel flink uit de toon. Maar op dit moment worden de ruim honderd woningen en twee inpandige winkels in opdracht van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard veel energiezuiniger gemaakt. Accountmanager Mark Valies: “Wettelijk gezien moeten huurwoningen vanaf 2029 minimaal een D-label hebben, maar voor Eigen Haard mikken we op energielabel B.”

Het project
Het klinkt overzichtelijk; drie woonblokken aan wetgeving rondom energielabels laten voldoen. Toch komt er in de praktijk een hoop bij kijken. Zéker wanneer verduurzaming met regulier onderhoud wordt gecombineerd. En dat is precies wat er momenteel aan de Rembrandtweg gebeurt. “Glas, ventilatieroosters, sloten, kierdichten, de standleiding en oude cv-ketels; alles wordt vervangen. We isoleren tegelijkertijd ook spouwmuren en brengen overal mechanische ventilatie aan. Er wordt daarnaast asbest verwijderd, schilderwerk verricht, en ga zo maar door. Dat alles binnen tien dagen per woning. Een aardige klus…”, zo vertelt Mark.

Bij de woonblokken is volgens de accountmanager sprake van een soort domino-effect. “Wil je de ventilatieroosters in glas van veertig jaar oud vervangen? Dan kun je beter ook meteen het glas zelf aanpakken. Maar die nieuwe beglazing past vervolgens niet meer in de bestaande kozijnen. Zo rol je van het ene in het andere”, legt hij uit. “En kom je uiteindelijk dus op een flinke lijst met werkzaamheden uit.”

Plannen en organiseren
Met een uitgebreide to-dolijst vroeg het Amstelveense project om structuur en gedegen planning. “Zo’n traject komt vaak grofweg op hetzelfde neer. Onze opdrachtgever heeft het idee om te verduurzamen, schrijft hiervoor in samenwerking met ons een initiatiefdocument of zet de wensen en plannen met een budget op papier. Wij gaan daarna kijken wat we allemaal binnen de gestelde kaders kunnen doen. Daar komen een definitief plan en een begroting uit voort. En als we daar overeenstemming over hebben bereikt, toetsen we het draagvlak onder de bewoners en volgt de uiteindelijke uitvoering”, vertelt Mark.

Op basis van een wensenlijstje vanuit de opdrachtgever en woningbezoeken met collega’s en deskundigen, werkten Markt en zijn team in dit geval verschillende scenario’s uit. “Eén scenario werd afgestemd op het budget. Een ander lieten we op het beoogde B-label uitkomen.” De uiteindelijke scenariokeuze legde Rutges Vernieuwt namens Eigen Haard aan de huurders voor. “Omdat het om méér dan normaal onderhoud gaat, hadden we bij wet akkoord van minimaal 70 procent van de huurders nodig.” Nog best een dingetje, aangezien de woningcorporatie vier jaar eerder al wilde verduurzamen, maar de toenmalige aannemer dat percentage niet haalde, vertelt de accountmanager. Waar het succes ‘m ditmaal dan in zit? “Op het moment dat wij het draagvlak inventariseerden, vertígvoudigden de energieprijzen net. Energiebesparende maatregelen zonder een bijkomende huurverhoging zijn dan natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar we hebben daarnaast echt veel effort in het overtuigen van die in eerste instantie nog vrij sceptische groep gestoken.”

Bewonerscontact
Investeren in bewonerscontact aan de Rembrandtweg doen Mark en de rest van het Rutges Vernieuwt-team overigens nog steeds. “Zo is onze bewonersbegeleider meerdere keren per week op locatie aanwezig. Rond oud en nieuw trakteerden we iedereen op oliebollen van de inpandige bakkerswinkel. En bij de oplevering voor bewoners gaan we er – zoals we eigenlijk altijd doen – natuurlijk weer iets leuks van maken. Waarschijnlijk met een frietkraam en een springkussen, of iets in die richting. Ja, dat kost allemaal geld. Maar stilstand omdat iemand twee dagen zijn voordeur niet opendoet, kost ons veel meer. Goed contact en goodwill is echt van belang.”

Stand van zaken
Na anderhalf jaar van voorbereidingen treffen, startten de werkzaamheden in oktober 2024. Inmiddels is het derde blok aan de beurt. “Je kunt maar een beperkt aantal vakmensen op hetzelfde moment in één woning kwijt, en tegelijkertijd mag alles niet langer dan tien dagen per appartement duren. Daarom werken we in een soort trein, waarbij alle verschillende disciplines uiteindelijk overal aan de beurt komen. Zo hopen we nog vóór de zomer op te leveren.”

Met dat naderende moment komt het einde van een mooi én uitdagend project in zicht, geeft Mark te kennen. Vanwege de in eerste instantie kritische bewoners. Maar ook zorgde onenigheid bij externe partijen over naleving van de flora- en faunawet voor een extreem korte voorbereidingstijd. Met de locatie tegen het stadscentrum aan is er tevens erg weinig ruimte voor de bouwplaats. En onderweg bleek het dak ook nog in een veel slechtere staat dan gedacht. “Dan is het mooi om te zien dat we de puzzel uiteindelijk toch goed hebben kunnen leggen.”

Teamwork
Die puzzel, die legde hij niet alleen, zo benadrukt Mark meermaals. “Ik ben als een stuurman op een schip; ik zorg dat we op bestemming aankomen. En ik maak daarbij berekeningen, bemoei me met de planningen en denk waar nodig mee. Maar we voeren dit project echt als een team uit, en vertrouwen op elkaar. Want ja, ik neem begrotingen tot op spijker- en schroefniveau door. Maar besluiten mijn collega’s dat het geen witte maar gele schroeven moeten worden, dan stel ik geen vragen. Dan gaan we er gewoon voor.”

Lees ook:

Rutges Vernieuwt sluit aan bij TBI

Lees meer

Vreewijk een groene oase midden in een wereldstad

Lees meer